Minőség és megbízhatóság

A tönkrement számítástechnikai eszközök javítása nem minden esetben egyszerű és könnyű, de megfelelő szakértelemmel, diagnosztikai műszerekkel és forrasztóállomással (BGA Reworkl station) a hibák nagy része gazdaságosan kijavítható. Általánosságban elmondható, hogy a számítástechnikai boltok szervizei és az egyéb általános szervizek jelentős része ezen irányú tudással és műszerezettséggel nem rendelkezik, ezért ezek javítását sem tudják vállalni. Rosszabb esetben vállalják, de a szükséges eszközök hiánya következtében több kárt csinálnak mint hasznot és a végén azt mondják nem javítható, de a bevizsgálási költséget ráterhelik a kedves ügyfélre. Amit vállalni tudnak általában az, hogy a gép alaplapját (amely szinte maga a notebook) kicserélik egy újra, ez azonban a munkadíjjal együtt sokszor közelíti egy új notebook árát.

Mindezt nem a rosszindulat mondatja velünk, egyszerűen csak azt tapasztaljuk, hogy sok esetben már úgy kerülnek hozzánk a hibás gépek, hogy előtte megjártak már egy-két helyet és az eredeti hibán felül további, utólag okozott károkat találunk a gépekben. Sajnos az ilyen esetekben már tényleg csökkennek a javítás esélyei, vagy jelentősen nőnek a járulékos költségek, ezért jól fontolják meg milyen helyre adják be hibás notebookjaikat! Lehet találni olyan hirdetéseket, ahol viszonylag kis összegért ígérnek hathatós megoldást, de figyelembe kell venni, hogy ezek a miniatürizált számítógépek összetett, bonyolult rendszerek és a komoly problémák profi felszereltség nélkül nem javíthatók megfelelően. Profi gépek javításához profi műszerek szükségesek, amelyek nem olcsók. Csak, hogy egy példát említsünk az általunk használt Weller forrasztó állomások árai egyenként súrolják alulról a fél millió forintot, nem beszélve a BGA golyózáshoz szükséges forrasztóállomásról.

Tehát lehet találni olyan embereket/cégeket, akik pár ezer forintos költségért ígérnek sikeres megoldást, de azt be kell látni, hogy ilyen munkadíjból ők nem is tudnak professzionális gépekkel dolgozni, és ez a végeredményen is tükröződni fog ( visszaadják, hogy nem javítható, esetleg még rontanak a helyzeten).